ZAŠTO UPISATI DIJETE U VRTIĆ?

Mnogi se roditelji susreću s ovim pitanjem prije nego što upišu svoje dijete u vrtić. Nižu se razna pitanja, strahovi i sumnje, važu se razlozi „za“ i „protiv“, da li će biti češće bolestan/bolesna, da li će se uklopiti u novu sredinu, konzultiraju se prijatelji, roditelji druge djece, bake i djedovi. A i kada dijete krene u vrtić ne prestaju problemi i nedoumice. Prvi dan dolaska, roditelj ostaje s djetetom. Nova okolina, nove tete, nova djeca, nove igračke, sve je super! Mama ili tata su tu, sve je pod kontrolom, sve je lijepo, zanimljivo i tako par dana. A onda…..šok! Mama je otišla, dijete ostaje samo s nekakvom novom tetom, tu su i druga djeca, a i igračke koje želi ne može imati samo za sebe jer ima i drugih koji žele baš to i baš sad. Počinje plač, ali teta je tu i tješi, čuva, mazi, nudi nešto novo, razgovara, pjeva,priča priče, razne igre, brojalice. I tako, dan za danom, dijete upoznaje okolinu, stječe prijatelje, jede finu hranu – u početku uz pomoć, a onda sve više samo, ni ne želi pomoć, upoznaje pravila koja treba poštovati, osamostaljuje se, uči je ga dočekuju sa smiješkom, tu se pjeva, crta, pleše, svira, eksperimentira, uči se kako se sam obući, obuti i biti ponosan na to…i hop! Pusa na vratima onome tko ga je dopratio u vrtić, hrabri ulazak i ulet teti u zagrljaj, a onda igra ! Sada je to mali čovjek koji zna što hoće i koji je prošao veliku muku odvajanja od svojih najdražih, ali isto tako zna da će oni doći po njega nakon igre i druženja.
I taj trenutak, kada roditelj dođe po dijete, a dijete potrči u zagrljaj je najljepši trenutak tog dana i za dijete i za roditelja. Većina novih životnih situacija nije laka, pa tako i odluka o upisu djeteta u vrtić zbog čega je potrebno puno strpljenja i suradnje. Djeca u vrtiću, zajedno sa svojim najbližima i s tetama koje se brinu za njih, prolaze lijepe i neke druge trenutke: prve riječi, prve ljubavi, simpatije, prijateljstva, tvrdoglavosti, ozljede, svađe, bolesti,…Ali, sve je to život i treba hrabro i sa što manje predrasuda ući u to.

hstickmankidsclassmates[1]

                                                                Adaptacija

Polazak u jaslice i vrtić vrlo je važna promjena za dijete i mi odrasli moramo mu pomoći da što bezbolnije prebrodi odvajanje od roditelja i privikne se na novu sredinu i osobe. Ovih nekoliko korisnih savjeta i uputa namijenjeno je roditeljima čija djeca prvi put kreću u jaslice ili vrtić. Želja nam je pomoći roditeljima i djeci u prevladavanju prvih koraka kako bismo zajednički pridonijeli što veselijem i sretnijem boravku djece u vrtiću. To je razdoblje u kojem se dijete prvi put odvaja od roditelja, susreće nepoznate ljude u nepoznatoj sredini. Drugim riječima, puno je razloga za nesigurnost. Mi odrasli, odgojitelji i roditelji, moramo nastojati da prvi kontakti u vrtiću budu ispunjeni pažnjom, toplinom i međusobnim uvažavanjem, jer to u djeteta potiče osjećaj sigurnosti. Svaki odgojitelj školuje se za to zahtjevno razdoblje dječje prilagodbe. U tome im pomaže i aktivno sudjeluje cijeli stručni tim, no valja istaknuti i važnost aktivna sudjelovanja roditelja .Kako bi se što lakše, brže i bezbolnije prilagodilo na nove uvjete, u početnom razdoblju prilagodbe dijete bi trebalo u vrtiću boraviti kraće (do sat vremena), a kasnije se, sukladno njegovim reakcijama, vrijeme postupno produljuje. Kraći boravak u grupi, zajednička igra i druženje imaju za cilj što uspješniju prilagodbu.

                                                          ZA ili PROTIV ?
Vrlo često, ako je posrijedi jako osjetljivo dijete, stručnjaci će predložiti da ostane još neko vrijeme kod kuće i ako je ikako moguće, savjet bi trebalo svakako prihvatiti. Naime, boravak djeteta u kolektivu donosi veću mogućnost obolijevanja, primjerice od kapljičnih infekcija ili dječjih i ostalih zaraznih bolesti, o čemu je roditelj zasigurno razgovarao s pedijatrom koji brine o zdravlju njegova djeteta, ali i savjetuje prevenciju (cjepivom, preparatima za jačanjem djetetovog imuniteta i sl.).
Stvaranjem najboljih mogućih uvjeta za djetetov boravak u kolektivu, predškolska ustanova, kao dio urbane sredine, sve više postaje nadopuna obiteljskom odgoju. Čimbenici koji na bilo koji način mogu ugroziti zdravlje su brojni i sveprisutni, ali sigurno je da stvaranjem što boljih životnih uvjeta i preventivnim aktivnostima možemo smanjiti učestalost pojave bolesti te pojačati otpornost dječjeg organizma. Vrtić, kao dječja predškolska ustanova, svoj rad u potpunosti zasniva na zadovoljavanju djetetovih potreba s ciljem poticanja i unaprjeđivanja psihofizičkog i emocionalnog razvoja.

                                                 Kako pripremiti dijete ?
U samom početku važno je ne pokušavati mijenjati djetetove navike. Ne treba ga, primjerice, pod svaku cijenu, zato što kreće u vrtić, odvikavati od pelena. Ako dijete ima bočicu, dudicu ili neki njemu drag predmet ili igračku koju stalno nosi sa sobom, nema razloga da to ne donese u vrtić. Važno je da se s djetetom razgovara i stvara pozitivno mišljenje o vrtiću, igri, igračkama koje ga tamo čekaju, kao i prijateljima koje će upoznati.

                                                     Zdravstveni pregled
Neugodniji dio za vaše dijete, ali važan za njegov boravak u kolektivu, je zdravstveni pregled. Važno je upozoriti pedijatra na moguće specifične potrebe djeteta i dogovoriti što bi bilo najbolje napraviti. Prije svega mislimo na različite alergijske reakcije (na antibiotike, hranu, ugrize, ubode), febrilne konvulzije (što poduzeti ako se pojave), učestale infekcije i sl. Svi ti podaci od iznimne su važnosti, jer na taj način bolje upoznajemo vaše dijete i njegove potrebe, kako bismo u svakom trenutku mogli pravodobno, stručno i brzo reagirati. Važno je napomenuti i određene navike djeteta kako bi bilo moguće s roditeljima uskladiti metode, načine i postupke djelovanja na dobrobit djeteta i njegova sigurna boravka u jaslicama i vrtiću. O svim djetetovim navikama (s kojim se i dolazi u vrtić)potrebno je obaviti  razgovar s jednim od članova stručnog tima.